fbpx

Hoe een mindsetverandering mij hielp bij dit project

Momenteel ben ik bezig met een nieuw project, Een uitgesteld nieuw project om eerlijk te zijn. 
Een idee dat al lang in mijn hoofd rondspookte en ik steeds wegdrukte omdat het niet uitkwam, want: geen tijd, geen zin, het zou toch niks worden. Herken je dat?

En dan ineens start je. De tijd is plotseling rijp om een beetje te gaan spelen met het idee: eens kijken hoe het is als ik dit een beetje tweak, of dat doe. Of wat gebeurt als ik hier een beginnetje maak.
En POEF je zit in een project gezogen. Een soort vacuüm van een passie. Je kunt het niet loslaten. Je bent hooked. Je gaat maar door en door en vergeet alles. Het moet af. Het moet zo snel mogelijk af.
Ik ben zo iemand die zich laat leiden door haar passie. Eerst was ik iemand die geen passie had. Nu ben ik iemand die haar passie niet kan laten rusten. Ingewikkeld, want juist in de balans van alles zit de magie.

Deze keer besloot ik anders aan te pakken. Ik zou mij niet focussen op de uitkomst en ik zou niet gaan stampen en doorbuffelen. Nee, ik wilde mij richten op het hebben van het plezier tijdens het opbouwen van dit project. Want als ik mijzelf dit plezier zou gunnen dan was dat al een winst, Het meedoen zou belangrijker zijn dan het winnen (in plaats van andersom zoals ik mijzelf dit heb aangeleerd mijn hele leven.)
Het is mij (een soort van) gelukt. Ik ben mijzelf wel een aantal keer tegengekomen. Het ging te langzaam voor mijn gevoel. Ik heb denk ik 86 keer de handdoek in de ring gegooid omdat ik te langzaam ging. Ik wilde doorpakken. Sprinten. Afronden die hap!

Maar nu ik tegen de finish aanzit ben ik blij dat ik dit zo heb aangepakt. De uitkomst wordt zoveel mooier dan ik had gedacht! En de plezier en liefde die ik erin heb gestopt zie je terug. Dit is voor mij het allergrootste leerpunt geweest de afgelopen maand. En deze wilde ik met jullie delen.

Mijn leerpunt was dat het resultaat niet het doel moet zijn, maar de lol en het plezier dat je erin hebt. Dus kortom het einddoel moet niet het doel zijn maar de weg er naartoe.

Jouw opstekers na het lezen van dit blog:

– Hoe doe je dit? Een project starten zonder stress en doorbuffelen?
– Wat is het grootste voordeel om te focussen op de route in plaats van de uitkomst? 
– Hoe ontkracht je jouw beperkende overtuigingen juist met plezier?

En stel dat je faalt?

Je hebt een idee. Dit idee blijft terugkomen in je hoofd. Als je dit idee visualiseert is het helemaal geweldig. Je ziet voor je hoe de uitkomst zal zijn. Maar om te starten? Echt te starten? Dat is een ander verhaal. Want hoe start je? Dat kan toch niet zomaar? Waar moet je beginnen? Je kijkt er tegenop alsof je de Mount Everest moet beklimmen.. Hoe ga je dit je eigen maken? Wat nou als het mislukt en je faalt?
Laten we starten met het weghalen van de beperkende overtuiging dat je faalt.
Want wat is falen nu eigenlijk? Afgaan tegenover anderen? In principe faal je nooit. Je wint altijd iets. Al is dit alleen maar een ervaring. Dit alleen haalt al zoveel spanning weg bij een project. Het hoeft niet perfect te zijn. Je doet het beste wat je kunt en dat is goed genoeg.

Is dit niet goed genoeg? Dan leer je iets!

Waarom zou je er überhaupt aan beginnen?Daniel Gilbert, hoogleraar psychologie aan Harvard, onderstreept het belang van openstaan voor nieuwe dingen. “Uiteindelijk zijn het niet de zekerheden of bekende dingen die ons gelukkig maken, maar juist de verrassingen, nieuwe ervaringen, uitdagingen, ontdekkingen en onverwachte leermomenten. Nieuwsgierigheid kan ervoor zorgen dat die dingen op je pad komen,” zegt hij in zijn boek Stuiten op Geluk*. 
Dus kortgezegd. Nieuwe dingen doen en nieuwe dingen leren maken je gelukkig. Dat is al een reden an sich!
(*bron Flow magazine)

Waarom iets starten, er zijn er zoveel beter dan ik?

Ik ben best ondernemend. En merk dat bij alles wat ik start dezelfde fases steeds terugkomen. Het zijn een soort cirkels.
– Ik wil dit.
– Hoe pak ik dit aan?
– Maar dat kan ik helemaal niet! 
– Oh is het zo makkelijk?

ervolgens kijk je er naar het resultaat en je denkt: Oh dit had beter gekund. En het eindresultaat is anders dan wat je jezelf voor ogen had gehouden, maar omdat je nu gegroeid bent liggen de verwachtingen ineens hoger.
Dit is die man met de hamer die perfectionisme heet. Deze mag je de mond snoeren. Je deed het beste wat je kon. En je hebt mega veel geleerd. Misschien is de uitkomst niet perfect. Maar hey. Je hebt het gedaan en afgemaakt. Dat zijn niet veel mensen die je dit na kunnen zeggen!

Hoe kun je dit leerproces maken tot iets leuks?

1. Begin in het klein. Schrijf op wat jij denkt dat er moet gebeuren. Deel dit op in kleine stapjes. Zet achter ieder stapje een tijdsschatting. Start met de stapjes die jou het leukste lijken. De dingen die je leuk vindt om te doen. De dingen die je al weet. En maak dan voor jezelf een doel; doe iedere week in ieder geval 1 stap van het lijstje
2. Je energie moet goed zijn. Voel je je niet goed bij wat je doet, doe dan even een stapje terug maar spreek met jezelf af wanneer je weer een stapje gaat maken. De werelds grootste sporters zeggen vaak dat rust even belangrijk is als training. Zo geldt dit ook voor het optuigen van een project. Laat je energie leading zijn.
3. Vraag om hulp. Er is zoveel expertise beschikbaar. Vraag op social media wat je precies wilt weten en alles, maar dan ook alles is uit te vogelen. Waar jij misschien weken over doet om aan te leren weet een expert misschien zo op te lossen. Durf te vragen!
4. Fouten maken mag! De momenten dat je op je plaat gaat zijn ze grootste leermomenten. Hoe meer pijn hoe groter de winst. Als je fouten, ofwel leerpunten gaat zien als iets moois dan ga je er ook minder bang voor worden.

Vervolgens kijk je er naar het resultaat en je denkt: Oh dit had beter gekund. En het eindresultaat is anders dan wat je jezelf voor ogen had gehouden, maar omdat je nu gegroeid bent liggen de verwachtingen ineens hoger.
Dit is die man met de hamer die perfectionisme heet. Deze mag je de mond snoeren. Je deed het beste wat je kon. En je hebt mega veel geleerd. Misschien is de uitkomst niet perfect. Maar hey. Je hebt het gedaan en afgemaakt. Dat zijn niet veel mensen die je dit na kunnen zeggen!

Ik hoop dat je gemotiveerd wordt om alsnog dat project op te starten dat je diep in je het wilt. Dat boek schrijven, die schaakclub op te zetten, die wandelmeditaties te gaan organiseren. Wat het ook is: Doe het! En geniet.

Lees ook een van mij andere blogs:

×

Hey wat tof dat je er bent!

Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur mij vooral een bericht!

× Hoe kan ik je helpen?