fbpx

“Ik ben bang als ik denk aan de toekomst. Wat gaat het mij brengen? 
Omdat ik nu niet weet hoe alles zich gaat ontwikkelen weet ik niet goed waar ik mij aan kan vasthouden. Hoe kan ik weer vertrouwen krijgen in wat mij te wachten staat?”

Deze vraag werd mij onlangs gesteld door een klant van mij.
Het kan heel angstig voelen als je bedenkt wat allemaal kan gebeuren. We baseren namelijk een werkelijkheid op onze gedachten. We bedenken dat iets gaat gebeuren (of niet) en passen hier ons gedrag op aan.

Naiëf of slim?
Als ik denk aan mijn toekomst ga ik er vanuit dat ik 98 jaar wordt samen met mijn man. Ik ga mijn jongens zien opgroeien tot geweldige volwassen mannen. Ze gaan studeren, ontmoeten iemand waar ze van houden. Ze zullen een gelukkig leven hebben vol voorspoed. Ik zal een leven hebben vol dankbaarheid, mooie momenten en liefde. Dat is mijn werkelijkheid en daar voel ik mij goed bij.
Het kan zomaar dat dit niet klopt. Dat andere dingen gebeuren waar ik nu geen zicht op heb.
Maar dit werkt nu voor mij. 

Stel dat je geen positief beeld kan vormen van jouw toekomst. Dan is dit op dat moment jouw werkelijkheid. Dat voelt niet prettig. Misschien wordt je angstig, radeloos of onzeker. Misschien weet je niet zo goed wat je met jezelf aan moet. Hoe ga je hiermee om?

Maar hier kun je niks aan doen, Toch?
Allereerst vraag ik mij af waarom je een werkelijkheid creëert voor jezelf waar jij je niet prettig bij voelt? Misschien zijn het vaste denkpatronen, maar die kun je afleren.
Mogelijk zit je in een situatie die niet jouw keuze is. Bijvoorbeeld je kunt geen baan vinden, je bent ongewenst single, je raakt niet zwanger, je kind is aan de drugs, je bent ziek. Kortom het toekomstbeeld dat je voor ogen had ligt in duigen. Dan kun je er niks aan doen dat je niet gelukkig bent. Toch? 
Think again! Ook dan kun je jouw geluk weer in eigen handen nemen! 

De kaarten die je gedeeld krijgt door het leven heb je niet te kiezen. Het is makkelijk jezelf goed te voelen wanneer alles goed gaat. Maar wat als de kaarten die je gedeeld krijgt niet goed zijn? 
Net als Forest Gump zei ‘Life is like a box of chocolates, you’ll never know what you’ll going to get.’ 
Maar wat je ook krijgt, je hebt ermee te dealen.
Hoe kan het dan zijn dat sommigen helden zijn in moeilijke situaties en anderen depressief worden? 
Dit heeft veel te maken met jouw denkwijze, met jouw mindset.

“Life is like a box of chocolates, you’ll never know what you’ll going to get.

Circle of influence
Als de wijze waarop jouw leven er nu uitziet niet wenselijk is met hoe je het bedacht had, dan kun je nog steeds gelukkig zijn. Soms betekent dit schakelen. 
Ik sprak onlangs iemand die door MS in een rolstoel zat en alleen nog licht zijn vingers en gezicht kon bewegen. Hij gaf mij aan dat hij gelukkiger was dan ooit. Hij genoot van de kleine dingen. Hij vertelde mij ook dat hij medelijden had mat al die mensen die tegenwoordig in de ratrace zitten en het leven niet zo kunnen ervaren zoals hij dit doet. Hij was gelukkig met wat er was. Dankbaar voor de kleine dingen. Hij nam verantwoordelijkheid voor zijn geluk in zijn eigen circle of influence.

Apocalypse
Vraag jezelf eens af wie jij bent als alles weg zou vallen. Wie jij in de kern bent. Ik ben bijvoorbeeld iemand die altijd aan het creëren is. Mocht er een Apocalypse komen en de zombies nemen de wereld over, dan zal ik diegene zijn die dingen creëert. Wie ben jij?
Bedenk dat je dit altijd hebt. Niemand kan je dit afnemen. Jij kunt op basis van hetgeen waar jij heel blij van wordt en goed in bent altijd bepaalde keuzes maken.

Onthoud goed dat jij niet het resultaat bent van de dingen waar jij geen invloed op hebt. Van de dingen die je overkomen. Jij bent het resultaat van de keuzes die je maakt waar je WEL invloed op hebt.
Ben je niet tevreden met wat je nu hebt, of hoe je je voelt? Dan kan alleen JIJ dit veranderen!

×

Hey wat tof dat je er bent!

Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur mij vooral een bericht!

× Hoe kan ik je helpen?