Hoe kun je de standen van de maan voor je laten werken?

Deze week hadden wij een supermaan.* Deze maan kan ervoor zorgen dat jij je onrustiger of emotioneler voelt. Je kunt sneller boos worden of gefrustreerd. Het kan jou ook energieker maken. Alles wat je voelt wordt gedurende de 3 dagen rond volle maan versterkt. Tijdens een supermaan wordt dit nóg eens sterker.
Ik heb lang de kracht van de maan ontkent, maar nu ik deze cyclus omarm vallen er veel onduidelijkheden op zijn plek. 

  • Hoe zit dat nou eigenlijk met die maan?
  • Welke maanfases bestaan er?
  • Watt kun je doen om meer met in lijn met deze cyclus te werken?

De maan heb ik altijd magisch gevonden. Het idee dat we onderdeel zijn van een groot universum vind ik bizar. Ik vond de effecten van de maan echter een hoop abracadabra. Het zou toch niet mogelijk zijn dat één zo’n bol zoveel magische effecten kon hebben? Dat ik maandelijks vermoeid raakte vond ik frustrerend omdat ik vergat dat er daarna weer een fase van energie kwam. En wanneer ik niet te genieten was, voelde ik mezelf raar en onvoorspelbaar, terwijl ik er tegenwoordig de klok op gelijk kan zetten wanneer mijn gezicht op onweer staat. Meestal dan 😉

De Basis

De werking  van de maan is zo krachtig omdat ze heel dicht bij de aarde staat, 400 keer dichterbij dan de zon. Deze kracht is zo sterk dat ze getijden veroorzaakt. En aangezien wij voor 70% uit water bestaan, is deze kracht ook voelbaar in ons. Vroeger hielden ze rekening met de maanfases bij het zaaien, groeien en oogsten van de gewassen. En in de tijd dat vrouwen meer verbonden waren met de natuur verliep de menstruatiecyclus van vrouwen vaak synchroon met de cyclus van de maan.
Het kan zijn dat je nog wat sceptisch bent over de maan, net zoals ik was. Maar wist je dat tijdens volle maan mensen heftiger bloeden, meer geboortes plaatsvinden, psychische aandoeningen verergeren en criminaliteit stijgt? Dat geeft toch wel aan dat er een bijzondere energie in de lucht hangt.

De maancyclus bestaat uit verschillende fasen. Zie hier op de tekening:

4 Fases

  • De Volle maan: De maan staat tussen bij een volle maan tussen de zon en de aarde in. Ze wordt volledig belicht. Deze fase kan heel positief zijn, vol energie en dankbaarheid. Maar dat is niet voor iedereen. Je kunt je namelijk ook onrustiger voelen. Prikkelbaar. Wat futloos en groggy. Je kunt slechter slapen. Alles wat je normaal voelt wordt met volle maan versterkt. De volle maan staat voor vieren van wat er behaald is, voor dankbaar zijn voor wat er is, voor evalueren wat niet werkt. Belangrijk is jezelf af te vragen wat nog goed werkt voor jou en waar je energie van krijg? Maar niet minder belangrijk is om te bedenken waar dit juist niet het geval is. Wat kost energie en wat zou je kunnen loslaten? 

Een ritueel dat je met volle maan zou kunnen doen is het jezelf comfortabel maken. Mediteren om tot rust te komen. Wanneer je ontspannen bent schrijf je op wat jou de afgelopen maand blij heeft gemaakt. Daarna schrijf je op waar je teleurgesteld of boos over was. Je schrijft op waar je graag minder mee bezig wilt zijn. Dit papiertje steek je in de fik (het beste is om dit in de tuin te doen zodat je je prullenbak niet in de hens steekt zoals ik laatst).

  • De afnemende maan: Een afnemende maan staat voor afnemende energie. Je kunt hier gaan loslaten wat je tijdens volle maan hebt besloten. De afnemende maan is perfect voor het schoonmaken van je huis, maar ook je lichaam. Ontgiften en afvallen gaat beter tijdens de afnemende maan.
  • De Nieuwe maan: De maan staat tussen de aarde en de zon in waardoor er geen licht op de maan valt. De maan is een zwarte cirkel. Een nieuwe maan staat voor een schone lei, een nieuw begin. Wat zijn je dromen? Je plannen? Je kunt naar binnen keren om te evaluren wat je wilt vergroten. Wat wordt jouw intentie de komende maan(d)?

Een ritueel dat je met nieuwe maan zou kunnen doen is opschrijven wat je dromen zijn en wat je wilt manifesteren. Houd je intenties van de voorgaande maanden bij, omdat je je zult verbazen hoeveel wensen werkelijkheid worden. Dit vergroot weet het vertrouwen en de dankbaarheid die je kunt vieren met volle maan.

  • De wassende maan: Een toenemende maan staat voor toenemende energie. De groei van de maan staat voor groei van jezelf. Je werkt hard aan je doelen en je energie is hoog. Je resultaten zijn beter. Je kunt je goed focussen. Sporten gaat beter. Gezond eten is heel belangrijk in deze fase omdat je nu vitamines goed opneemt.

Het grappige is dat je waarschijnlijk al redelijk volgens deze cyclus werkt. Je lichaam speelt hier namelijk automatisch op in. 

Als jij wilt weten hoe jouw lichaam werkt tijdens de maan dan kan het heel nuttig zijn om een dagboek bij te houden. Als je 2 maanden lang iedere dag opschrijft hoe je je voelt, en wat de stand van de maan was, heb je een eigen leidraad,  Met deze leidraad heb je goud in handen. Je weet namelijk wanneer je de energie hebt om nieuwe projecten op te starten. Of wanneer je juist minder sociale evenementen mag plannen omdat je dat tot rust kan komen, Jouw lichaam geeft aan hoe jij op bepaalde cycli reageert.

Lees ook een van de andere blogs:

*dit is een blog van april 2020

×

Hey wat tof dat je er bent!

Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur mij vooral een bericht!

× Hoe kan ik je helpen?